Thursday, April 12, 2012

Why Our Moms Are Superb!



Kita selalu dengar, "syurga di bawah telapak kaki ibu".Bila fikir-fikir balik,jasa ibu/mak/mama/mummy/umi memang tak terbalas!Dari kita kecil sampai kita besar trang tang tang ni! :D No wonderlah syurga bawah telapak kaki insan ini :')

Selepas dekat 3 bulan jadi bibik in making kat rumah..Now only I realise how hard it is to manage a rumahtangga.Erkkk,ni pun sekadar buat masak tengah hari dan malam,kemas rumah sikit-sikit,dengan cuci sidai baju.Itupun rasa cam nak patah pinggang haih! == Belum masuk jaga anak,layan suami etc.

Itu baru basic kerja sebagai fulltime housewife.Sekarang ni,ramai yang jadi working moms..Now,boleh bayangkan betapa sibuknya seorang working mom?Kerjaya lain,rumah tangga is another thing.Phew!

Mari kita terjah menerjah aktiviti seorang working mom dalam satu hari.

  • 6.00 am -7.15 am : Bangun pagi,mandi,solat Subuh dan sediakan breakfast.(ada yang sediakan lunch untuk anak-anak sekali) :O
  • 8.00 am -5.00 pm : Working (office hours)
  • 5.30 pm-7.00 pm : Solat Asar,masak dinner dan mandi
  • 7.00 pm-8.00 pm : Solat Maghrib,dinner dan kemas dapur
  • 8.00 pm-10.00 pm : Lipat baju,iron baju sambil tengok berita
Dan aktiviti itu berulang setiap hari bekerja.Bila hujung minggu bersiap sedia untuk berkarate sambil membersihkan rumah pulak.Setiap inci rumah itu hendak di"vacum"kan,di"mop"kan dan dilapkan.Waduh!

Phew!Penatnya jadi seorang perempuan.Eh?merungut pulak..Bersyukur anda lahir sebagai perempuan. :) Nabi Muhammad menyebut "ibu,ibu dan ibu" sebagai orang yang perlu dihormati kemudian barulah ayah.

Dear women,
Don't you think you're special in the eye of someone really precious? :)

Wahhhhh gtuwwwwwww daku berfalsafah!


So,we as children should meringan-ringankan tangan untuk menolong ibu/mama/mummy/ummi/mak kita buat kerja rumah! :) Jangan diri asyik complain penat,penat sebab kena uruskan rumahtangga*ciss terasaaa gua*.Ikhlaskan diri tolong mama ye,ye! :P

Later,you will become a mother too.Jadi kenalah berlatih tatih dengan semua urusan ini. ;)

insyaAllah,jika kamu permudahkan urusan orang lain..Allah akan permudahkan urusan kita!

p/s : saya tidak berdiskriminasi kepada kaum Adam.my father is awesome too! :) Ayah yang menjaga saya dan adik-adik masa Mama on call dulu.So,yeah!He's awesome. and I know your fathers are awesome too!

4 comments:

ariana said...

your blog is very cool la wani,,,mruntun jiwe gak la,,wani can you teach me how 2 create the beautiful blog???seem like your blog so nice 2 see,,so rjen2 update,,nty aku join bce,,hehe

Wani The Pooh. said...

hehe.aku byk cari kt cutest blog on the blok je. ;) thanks intan!insyaAllah.

Rozida Hanim said...

kite pun merasakn perkara yg sma. bile dh hmpir 3 buln kat rmh brulah fhm sgt perasaan mak buat kerja-kerja rmh ni hehhee.

Wani The Pooh. said...

kannn? :) now only kita appreciate apa yg diorg buat.dulu dok complain itu ini aje.haish~