Wednesday, April 18, 2012

GROUNDED!

Ok!Assalamualaikum. :)
Wahhh,makin lama makin rajin blogging :B Tak jugak sebenarnya,tapi bila idea datang macam popcorn puf puf puf..maka saya pun menaip blog ni.Nanti kang da masuk U den laie susah nak menaip.Ye ahh,kata nak amik medic,struggle lah beb! :P

This entry is a must-post-one!SERIUS!
Sebab nanti time tua-tua,bolehlah aku suruh cucu-cucu aku baca blog ni..And let them judge their nenek time muda-muda dulu. ==" *Mesti kena reject dengan cucu nanti*

So,yeah!Straight to the point.
Kelmarin (Isnin,16 April 2012,jam err..sudah lost count) I almost caused an accident!
WHAT?yesss,wa nyaris-nyaris accident. :(

Fortunately, (boleh ke cakap gini?) hanya kereta Innova gedabak tu aje yang rosak.Err..both tayar bocor *faints*.Tiada kemalangan jiwa,Alhamdulillah.Tapi duit ayah ku sudah terbang maaa sebab tayar kena ganti.Ayah!pehlissss minus my gaji for 2 months ok?I take the responsibility for what I've done! >,< Well,Ayah tak mintak ganti pun tapi budi bahasa lah kan.Sape yang buat,kenalah bertanggungjawab ke atasnya.

gambar sekadar hiasan.hewhew.

How exactly it happened?
okey okey.Masa itu aku drive kat area Taman Putra.Fyi,tepi jalan tak brape nak cantik (ada lopak dan berbatu-batu) dan jalannya agak kecil.This girl (me) bawak agak laju dan tak dapat kawal stering dengan baik.Belah kiri kereta pun melanggar batu-batu dan lopak air itu.Ingatkan sume selamat tapi tetiba kereta sudah tidak balance.OK,TAYAR BOCOR! ==" Stop dekat tepi jalan dan Ayah buat muka masam.(Saya tahu dia marah tapi tak sampai hati nak marah) >.< SUMPAH WO~rasa bersalah gila-gila.

Ayah didn't say much.Dia cuma cakap 'Nasib kereta ni besar,kalau kereta kecil da boleh terbalik da!'.Aku diam dan tunduk aje.(Rasa useless gila time tu!).We replaced the tyre and continued our journey home.Then Ayah hantar ke bengkel untuk replace tayar semua.Done!

But till now tak berani nak mintak bawak kereta.Biarlah belajar pelan-pelan,jangan excited sangat nak bawak. ==" Ayah pun mesti hilang kepercayaan terhadapku.*Sighh*

The morals of the story are :

  • never get too excited when driving especially when you're driving in a place that you're not familiar with.
  • Always,always control the speed of the car!You're not a drifter Wani! >,<
One thing yang aku belajar secara praktikal ialah cara-cara menukar tayar.Well,at least sekarang sudah pandai buat tapi kudratku sebagai perempuan tak mampu nak angkat tayar berat-berat tuh! >,< AHAH.

Sekarang,saya hanya duduk rumah like a good girl does! :(

Pengalaman yang sedih tapi sangat bermakna.InsyaAllah.

If allah test you

1 comment:

Shazlisaletto said...

mati lah . naseb lah aku memandu seperti siput . haha