Tuesday, July 24, 2012

List of things to be brought to Egypt.


Assalamualaikum Wbt dan Salam Ramadhan ke-4!Hope we still have the spirit to "mengimarahkan" Ramadhan till the end. ;)

Sepanjang kat kem haritu..saya duk menanya Ustazs tentang apa yang perlu dibawa dan yang tidak.Ye lah,kitaorg hanya boleh bawak dalam 40kg,so kena betul-betul fikir apa yang perlu dan tidak perlu. T.T Ingatkan 40kg banyak sangat tapi Mama cakap selalu travel 4 hari pun 18kg.And I'm like "HAAAHHHH?FOR REAL?" T.T lol.

So,selepas dok menanya ustaz especially ustaz Azman apa yang perlu dibawak sume,ni lah hasilnya tapi still kalau rasa tk lengkap,rujuklah senior di sana. ;) Bila tengok list ni balik,rasa macam "Eh???!!aku nak buka restoran ke nk pergi belajar ni?" :D Bhahahaha! Makan tu penting tauu,kalau makan cukup senang nak belajar.HEHE peace!

Jeng jeng jeng!Dipersilakan untuk tengok listnyaaa.Thanks to Keel sebab share!

1. Milo
2. Megi (kt sana ada indo mi ja)
3. perencah nasi goreng
4. ajinamoto or perencah cukup rasa
5. sardine
6. perencah curry n tom yam
7. bihun
8. chilli sauce, oyster sauce
9. mayonaise
10. susu pekat
11. santan (packet)
12. lemon grass
13. anchovy
14. turmeric powder
15. coffee, nescafe
16. brown sugar
17. instant porridge
18. 3 in1 cereals
19. soup ingredients
20. biscuits
21. food in can
22. universal 3 pin plug (kt sana plug depa 2 pin jak)
23.udang kering
24.halia *kt sana halia mahal* serbuk halia klau nk mudah
25.belacan,budu,tempoyak *kalau makan la* hee.
26.asm jawa,asam keping
27.Horlicks

Cop!Kalau korang kaki memasak dan banyak pakai herbs dan rempah,DO BRING EVERYTHING that you need!Sebab kat sana diorang tak pakai daun kesum,daun limau,daun kari etc etc.Keringkan dan boleh pakai time memasak!! :D








Oh yaa,jangan lupa bawak passport (of courselaa,kalau tak macam mana nk travel), salinan birth certificate,salinan ic kita dan parents,gambar passport.Takut kalau diperlukan,susah woo mau post dari Malaysia.

Kalau nak senang,bahagi dengan housemates supaya takla exceed berat tuh. :D Info tambahan,untuk kapal terbang Egypt Air segala berat lebih dari 40kg akan dikenakan bayaran RM800(dari 1kg till 20kg).Sekarang ni flat rate sudah!

Itu antara yang perlu dibawa ke Mesir.If ada nak tambah,do drop a comment! ;) Sharing is caring maa.hehehe.




2 comments:

zainalmy said...

bantal busuk jangan dilupakan.

Wani The Pooh. said...

hahaha!i da besar,tk main la bantal busuk ni thhehe.