Wednesday, December 26, 2012

Things that I love in Egypt.

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah,it's winter here in Egypt. :) Tapi..
winter kat sini takda salji,hanya ada angin sejuk,malam yang rasa nak beku bila keluar,air yang sejuk sampai half dead kat bilik air dan saratoga(selimut) yang..macam raksasa comel menelan aku kat katil tak bagi kuar.okay,hyperbola =="
Sejak winter ni,aku memang jarang-jarang sangat keluar malam sebab nanti rasa tangan sejuk,selsema,muka merah pasal darah macam beku kt muka tu so better dok rumah like a good girl. :B

Plus,sekarang tengah study week jadi aku spend masa sepenuhnya di rumah.teheeeeeee!

Okay,back to the topic.

Since i've been in Egypt (Mansoura) for 3 months and a half,there are things that I REALLY LOVE in Egypt. :D Ditegaskan kat situ,THINGS not PERSON.hahaha!

SO WHAT ARE THOSE THINGS??? (caplocks bagai)

UNGKAPAN BASMALLAH.




Orang-orang kat sini akan mulakan dengan "Bismillahirrahmanirrahim" dalam setiap perkara yang mereka lakukan.Contohnya la kan..
Pakcik yang selalu photostat nota kitaorang.Setiap kali dia mulakan kerja untuk photostat,stapler dan lain-lain,dia akan mulakan dengan ucapan Basmallah ini.
Memula aku dengar,aku ingat dia kebetulan cakap tapi tak sebenarnya!Dia akan cakap setiap kali buat sesuatu kerja dan aku macam "WOAH!SAYA AMAT KAGUM!"
Sebenarnya,memang betulpun kita digalakkan ucap "Bismillahirrahmanirrahim" dalam setiap perkara yang kita buat.Tapi aku hanya nampak perkataan tu time makan,study dan masak (sebab makanan akan jadi darah daging kita kembali).
Masa sidai baju,kemas rumah dan the little things yang lain aku tak nampak kepentingan itu! :O Padahal,kita memang digalakkan menyebut nama Allah setiap masa dan ketika dalam kehidupan kita.right? ;)


LAUNGAN AZAN

Haaaaaa,this thing bagi kesan yang sangat,sangat mendalam :') Fyi,kita akan jumpa Musollah kat setiap lorong rumah jadi laungan azan di sini pun banyak kali kita dengar.Kebetulan pulak,rumah aku memang depan dengan Musollah jadi setiap laungan azan dapat didengari dengan clear.Allahu Akbar!
Bila kita dapat dengar laungan azan,of courselah maksudnya kita kena solat dan RASA TAKNAK TANGGUHKAN SOLAT!thats it!
Even pakcik kedai sayur yang aku selalu beli pun akan solat dulu di kedai dia before sambung urusan perniagaan. :')
Kalau kat Malaysia,kaku dengar azan kat tv,radio etc..aku akan solat jugak tapi selepas siap sume kerja.
Tapi kat sini..bila dengar azan aje aku rasa macam "SOLAT DULU NANTI SAMBUNG KERJA" Liddat ouls! :') 
Hopefully dapat amalkan benda ni kat Malaysia jugak!

p/s : kadang-kadang dengar suara budak kecik iqamah untuk solat dan deep inside my heart,aku doa bakal anak-anak aku akan jadi macam tu jugak! :D (K MULA DA BERANGAN DIA.STOP IT WANI!!!)


THE EGYPTIANS

Orang-orang Mesir memang sangat peramah!TRUE STORY.Diorang boleh saling beri salam bila jumpa kitaorang. :D 
Dan diorang tak penah kedekut ilmu!Kenapa aku cakap macam tu?Kitaorang the Malaysian students ni dah lah baru 3 bulan dok Mansoura,terkedek-kedek lagi nak belajar bahasa Arab jadi memang perlu belajar dari orang-orang Mesir sendiri.Selalunya Ammu yang pasang internet di rumah kitaorang akan ajar bahasa Arab kat kitaorang.
Sambil Ammu tu pasang/ betulkan internet, kitaorang pun tanya macam-macam kat dia.Ingatkan dia akan marah tapi tak sebenarnya.Dia akan cuba paham bahasa inggeris kitaorg plus gaya pelik kitaorang plus lukisan kitaorang.Ngeh3. Nampak macam budak-budak yang baru nak belajar ABC! :B
PBL mates aku yang berbangsa Mesir turut sama menolong kitaorang untuk belajar bahasa Arab Ammiyah. :) Disebabkan English diorang terer jugak jadi takda masalah sangat untuk translete ke Arab.  :D Setiap kali lepas presentation PBL,kitaorang buat sesi belajar bahasa Arab jugak!Jyeah!I learn 2 things in 1 time. Alhamdulillah! :)



my PBL mates. spot me? :P



Akhir kalam,doakan kami students di Universiti Mansurah dipermudahkan dan dikuatkan hati untuk menghadapi final.May Allah bless us! :)

and yeah,dapat satu kata-kata daripada Yasmin Mogahed dan ia amat menyentuh hati ini! 


"One of the best tests for love is remembrance. You can't forget what you love, and you can hardly remember what you don't. The more you love, the more you remember. And the more you remember, the more you love."- Yasmin Mogahed-

Okay,mood rindu Malaysia dan seluruh isinyaaaa! :') 
fighting Wani fighting!
6 months to go.









    3 comments:

    ily farahiyah said...

    goodluck for your final, bed sister~

    zainalmy said...

    i want to visit egypt. please invite me, please :)

    Wani The Pooh. said...

    sir,saya survey dulu most places kt sini.insyaAllah 2nd year nanti kalau saya da mahir sir blh dtg sini ;)